Sjoel buiten
100 Jaar Joods Bussum

 

Joodse Gemeente
Bussum

Adres synagoge:
Kromme Englaan 1A
1404 BV Bussum

Contact:
info@
100jaarjoodsbussum.nl

 

 

 


Expositie en evenementen

Expositie

Tussen zondag 27 november en woensdag 28 december 2011 zal er in de synagoge aan de Kromme Englaan 1a in Bussum de tentoonstelling plaats vinden “100 jaar Joods leven in Bussum”. U kunt er elke zondag en woensdag tussen 12.00 en 16.00 terecht. Er zullen dan ook rondleidingen plaats vinden, o.m. in de synagoge met uitleg over de eredienst en de rijke joodse tradities. Groepen kunnen op andere dagen na afspraak een rondleiding krijgen. Toegang is €5 voor volwassenen, €2 voor jeugd onder de 18 jaar. Scholen en groepen boven 10 personen krijgen 10% korting. Bij de expositie is ook het speciale jubileummagazine Kolbo verkrijgbaar met artikelen rondom 100 Jaar Joods Leven in Bussum. Tijdens de openingsuren zal ook het museumcafé geopend zijn, waar speciale joodse lekkernijen te verkrijgen zijn.


Contact

Contact over de expositie, rondleidingen en evenementen kunt u opnemen per e-mail via info@100jaarjoodsbussum.nl.


Evenementen

Opening expositie op 27 november 2011
Om 15.00 zal de officiële opening van de expositie “100 Jaar Joods Leven in Bussum” plaats vinden in aanwezigheid van opperrabbijn Benjomin Jacobs, burgemeesters Schoenmaker en Sylvester van Bussum en Naarden. Ook zal de grote zaal bij deze gelegenheid vernoemd worden naar voorganger, leraar en bestuurder Sal van Gelder, wegens diens vele verdiensten tijdens en na de oorlogsjaren.
Aangezien de ruimte beperkt is, is dit evenement alleen voor genodigden.

Concert 3 december 2011, 20.00
Op zaterdagavond zal in de Sal van Gelderzaal van de synagoge een concert plaats vinden van twee ensembles: Marijke en Michiel Wiesenekker, die op gitaar en mandoline een programma zullen verzorgen met “a Jewish twist” en het Joods Vocaal Ensemble Sjiera met a capella joods-klassieke muziek, van barok, via de romantiek tot de moderne tijd. Op deze avond zal de stichting Vrienden van Joods Bussum gepresenteerd worden. Kaarten a € 10 (toegang incl. koffie/thee met versnapering) zijn te bestellen via info@100jaarjoodsbussum.nl. Het aantal plaatsen is beperkt.

  Sjiera met het Amsterdams Synagogaal Koor tijdens een concert in de Uilenburgersjoel in Amsterdam.
Een opname van Halleluya van Salomone Rossi.
  Marijke en Michiel Wiesenekker op verschillende gitaren en mandoline. Een eigen versie van de nigun van Andy Statman Flatbush Waltz.


Symposium 11 december 2011: Een nieuw élan voor de Mediene
Tijdens dit symposium (van 15.00 tot 20.00) zullen de uitdagingen en oplossingen voor het voortbestaan van kleinere joodse gemeenschappen in Nederland verkend worden. Moderator is journaliste Daphne Meijers. Alle besturen van Joodse gemeenten in de Mediene zijn reeds persoonlijk aangeschreven. Aanmelden kan nog steeds via info@100jaarjoodsbussum.nl.

Back to Bussum 18 december 2011, 20.00
Tijdens deze avond kunnen leden en oud-leden van de Joodse Gemeente Bussum elkaar weer eens treffen op het oude honk. In het café chantant kan men zijn muzikale talenten tonen. Geïnteresseerden voor deze avond (met of zonder bijzondere talenten…) zijn van harte welkom en kunnen zich opgeven via info@100jaarjoodsbussum.nl.

Chanoekaviering op 21 december 19.00
Ter gelegenheid van het 100-jarige jubileum van Joodse Bussum zal de grote chanoekia vóór de synagoge in de Kromme Englaan 1a worden aangestoken onder muzikale begeleiding, met na afloop voor iedereen chanoeka lekkernijen. Gratis toegankelijk voor iedereen.


Bereikbaarheid Synagoge Kromme Englaan

Per OV: vanaf station Naarden-Bussum is het nog geen vijf minuten lopen. Zie hiervoor de kaart.
Per auto: vanuit Amersfoort (ook vanuit Amsterdam) neemt u vanaf de A1 de afslag Naarden-Bussum. Aan het eind van de afrit rechts aanhouden vanuit Amersfoort, rechts afslaan vanuit Amsterdam.
Daarna bij het eerste stoplicht (voor Hotel Jan Tabak) gaat u naar links, u rijdt de Brediusweg uit, bij het stoplicht rechtdoor, de tweede straat naar links is de Kromme Englaan. In de straat is geen mogelijkheid tot parkeren. In de omgeving zijn verschillende parkeergarages – zie hiervoor de kaart.


Publicaties